De RAS meldt dat er veel belangstelling is getoond voor het brancheonderzoek naar het effect van wachtdagen op ziekteverzuim. In totaal zijn 184 groepen medewerkers (uit 76 bedrijven) bij het onderzoek betrokken.
De nulmeting is gedaan, de maandelijkse vervolgmetingen worden ingevuld en de eerste trainingsdagen voor de groepen die het nieuwe ziekteverzuimbeleid toepassen zijn georganiseerd. Het aantal groepen dat bij het onderzoek betrokken is, is groot. Een teken van betrokkenheid bij de vraag die sociale partners hebben.
Goed vertegenwoordigd
Binnen het onderzoek zijn de verschillende branchesegmenten goed vertegenwoordigd, zodat er in november een betrouwbare uitspraak gedaan kan worden over het effect van wachtdagen op ziekteverzuim. Het resultaat van het onderzoek dient als input voor de nieuwe CAO onderhandelingen.
Training
Afgelopen januari en februari hebben de groepen die het nieuwe ziekteverzuimbeleid toepassen trainingsdagen gevolgd. Tijdens 17 trainingen hebben in totaal 130 medewerkers meegedaan. Bij deze groepen wordt samen met de onderzoekers verder gezocht naar verbetermogelijkheden in het verzuimbeleid.
Achtergrond onderzoek
In de Schoonmaak CAO is afgesproken dat er onderzoek komt naar het nut van wachtdagen en de mogelijkheden om het beleid rond ziekteverzuim te verbeteren. Dit onderzoek is nu aan de gang.
Sinds januari 2013 loopt er op een aantal panden een onderzoek naar het beleid rond ziekteverzuim.
Er zijn 3 ‘proeftuinen’:
- Er zijn panden waar de wachtdagen zijn afgeschaft.
- Er zijn panden waar de wachtdagen zijn afgeschaft en waar een beter beleid rond ziekteverzuim is.
- Er zijn panden waar alleen het ziekteverzuim wordt gevolgd, maar waar verder niets gebeurt.
Bron: RAS en CNV Vakmensen