In een open brief roept Clean Totaal FNV, CNV en OSB op terug te keren naar de onderhandelingstafel om snel tot een compromis te komen. De verschillen zijn overbrugbaar!
Dames en heren,
De CAO onderhandelingen zitten op slot. Het eindbod OSB impliceert: slikken of stikken.
De acties van FNV Bondgenoten gaan onverminderd voort. De grenzen van het toelaatbare worden gezocht en soms overschreden. De retoriek (FNV), vermoorde onschuld (OSB) en stille middenweg (CNV) strijden om hun gelijk te halen. Het hoort allemaal bij het onderhandelingscircus.
Alle partijen zijn het erover eens dat de positie van de schoonmaker meer respect verdiend. De werkdruk moet acceptabel worden. Respect kun je verdienen, maar net zo snel verliezen!
Ook in het onderhandelingsproces! Geen toezeggingen doen met verborgen gebreken, zoals een verhoging pensioenpremie verrekenen met toegezegde loonverhoging. Kies anders voor een CAO van één jaar en sluit, als alle ingrediënten bekend zijn, de volgende af. Maar geen open eindjes.
Partijen zijn het op onderdelen al met elkaar eens: internationale solidariteit fonds, deugdelijke specificatie vakantie toeslag, overwerk na het 9e uur per dag wijziging in per dienst, werkdruk onderzoek etc..
Op onderdelen zijn er nog verschillen (zie Clean Totaal: Nieuwe CAO binnen handbereik?!).
Qua kostenstijging bij een 2 jarige CAO houdt CNV rekening met 6,3%, OSB met 5,7% en FNV met 7%.
In de berekening van OSB is nog niet opgenomen het effect van terugbetalen van wachtdagen bij ziekte indien werknemer langer dan 6 weken ziek is, zodat haar percentage feitelijk wat hoger uitkomt. Het compleet eisenpakket van FNV wordt daarentegen door OSB op een hoger percentage ingeschat, en wel minimaal 9%.
De kunst van het onderhandelen bestaat uit het binnen de financiële bandbreedte doen samensmelten van bepaalde wensen van ieder der partijen. Hierbij speelt de economische situatie ook een rol. De balans tussen de “wens” en de ”mogelijkheid” dient gevonden te worden.
De percentuele bandbreedte zal vooraf tussen partijen vastgesteld moeten worden en aansluitend kan dan vastgesteld worden over welke onderdelen deze bandbreedte verdeeld wordt.
De principiële punten zijn te herleiden naar: respect, koopkracht behoud, doorbetaling bij ziekte en opleiding.
De koppeling tussen reductie inleer periode en niet behalen opleidingsquote kan mogelijk op een meer creatieve wijze opgelost worden. Leg de verantwoordelijkheid voor het opleiden neer daar waar het thuis hoort. De feitelijke werkgever. Via het opnemen van een bepaling in de overnameparagraaf, medewerkers zonder vakopleiding zijn niet overnameplichtig, worden werkgevers gestimuleerd dit juist wel te doen.
Hetzelfde geldt min of meer voor de opleiding Nederlandse Taal. Door een verschuiving van avond naar dag schoonmaak zullen bovendien steeds meer opdrachtgevers dit aspect als een wegingscriterium hanteren.
Uiteraard kunnen deze leertrajecten merendeels gefinancierd worden vanuit de beschikbare RAS gelden. Wellicht is zelfs een openbaar opleidingsregister ook een welkom idee.
FNV Bondgenoten heeft inmiddels haar eis tot volledige afschaffing wachtdagen gematigd.
Het voorstel impliceert: bij 1e ziektegeval: geen wachtdagen; bij 2e ziektegeval: 1 wachtdag ad 4 uur en bij 3e ziektegeval: 2 wachtdagen ad 4 uur per dag. Het fenomeen kortdurend verzuim speelt vooral onder de part-time medewerkers.
Stel de verdeling van wachtdaguren wordt voor deze categorie anders verdeeld.
Naast de regeling komt er een specifieke regeling voor part-timers ( tot 12.50 uur per week):
1e en 2e ziektegeval: 1 wachtdag ad 2,5 uur en volgende gevallen 2 wachtdagen ad 2,50 uur per dag.
Het kostenaspect blijft dan te overzien en mogelijk zit er nog wat wisselgeld in de hoogte van de ophoging eindejaarsuitkering? Uiteraard zijn er diverse variaties op dit thema mogelijk!
Het aspect respect heeft thans in alle geledingen voldoende draagvlak.
Partijen verschillen niet veel van inzicht over het inrekenen van 2% loonstijging voor koopkracht behoud.
Is het met enige creativiteit alsdan echt onmogelijk om tot een voor alle partijen acceptabele cao te komen? Zelfs meerdere prominente OSB leden roepen hiertoe op. Een ieder wil zich weer bezig houden met waar het om gaat: op vakkundige en respectvolle wijze schoonmaken.
Ego’s moeten opzij gezet worden. Prestige telt niet.
Is het (desnoods tijdelijk) intrekken van het eindbod om nog één maal een ultieme onderhandelingsronde in te lassen, met alle respect, teveel gevraagd van het goede?
Ik roep hierbij op dit zo snel mogelijk te doen in het volste vertrouwen dat partijen in staat zijn tot een juiste CAO te komen! Liever vandaag dan morgen.
Namens de redactie van Clean Totaal
Henk Cornelisse
Volg de discussie in de Clean Totaalgroep op LinkedIn
Reageren? redactie@www.cleantotaal.nl
Reacties: (2)
16-02-12 – Mari Martens – FNV Bondgenoten
Dank voor je open brief. FNV Bondgenoten is bereid tot onderhandelen, een cao van een jaar kan heel goed. Er is meer dan alleen loon in het leven van een vakbond. De positie van de vakbond van schoonmakers moet tot in de haarvaten in de branche erkend worden. De vakbond van schoonmakers zorgt er voor dat de opdrachtgevers meer willen betalen, de code tekenen, met schoonmakers spreken en ze niet meer vergeten als er wat wordt uitgedeeld door de klant.
De positie van de vakbond van schoonmakers versterken kan op twee manieren. In vrede en in strijd. De OSB kiest nu voor strijd en dat vinden wij een prima uitdaging.
17-02-2012- Jan Kampherbeek – CNV Vakmensen
Ik wil altijd onderhandelen zolang er nog geen principe akkoord ligt.