De Europese doelstelling om in 2025 ‘foodwaste’ met 30% te reduceren zet de voedselindustrie onder druk om de oorzaken van voedselverspilling aan te pakken. Een trendstudie van washroomleverancier Tork geeft inzicht in feiten en cijfers en bundelt tips van experts voor een beter hygiënebeheer.
In de aanloop naar de kerstperiode viert de voedingsindustrie hoogtijdagen. Voor de sector betekent dit een drukke productiepiek, maar helaas ook een hoogtepunt voor de voedselverspilling. Met name voedselverontreiniging vormt een groot aandeel in de totale voedselverspilling, wat vaak nauw samenhangt met hygiëneproblemen. Denk bijvoorbeeld aan verontreiniging door bacteriën zoals Salmonella, E. Coli en Listeria.
Door de sterke groei van de wereldbevolking is er sprake van een continu toenemend voedseltekort. Tegen 2050 wordt een stijging van maar liefst 70% verwacht. Deze cijfers zorgen voor een grote druk op de voedingssector en de overheden. Zij zorgen enerzijds voor voedselveiligheid, maar anderzijds ook voor een daling van de voedselverspilling. Om bedrijven uit de sector houvast te bieden, onderzocht Tork de oorzaken van voedselverspilling en biedt tips van hygiëne-experts uit de industrie.
Uit de studie van Tork blijkt dat de problematiek in veel gevallen direct voortkomt uit uitdagingen op het gebied van hygiëne. Onafhankelijke experts die meewerkten aan de studie benadrukken dat medewerkers uit de industriële voedingssector vaak niet voldoende op de hoogte zijn van:
- de gevolgen van een slechte handhygiëne;
- de risico’s van kruisbesmetting;
- hoe belangrijk het is om de ’koude ketting’ te respecteren;
- hoe belangrijk het is om de juiste schoonmaakmiddelen en materialen te gebruiken.
Om bedrijven te helpen in de strijd tegen voedselverspilling heeft Tork een praktische gids samengesteld om het hygiënebeheer te verbeteren. Enkele tips:
- Beperk menselijke fouten door instructie op de werkvloer;
- Vraag aandacht voor hygiëne binnen alle lagen van het bedrijf;
- Train teams voortdurend;
- Zet het juiste product voor de specifieke taken;
- Houd een crisisplan achter de hand.
De volledige “voedselverspilling in de voedingssector” studie is hier beschikbaar.
Over de studie
De studie is uitgevoerd door Tork tussen december 2014 en februari 2015. Het onderzoek is gebaseerd op bestaande literatuur en ervaringsdeskundigen en hygiëne-experts in de industrie uit Nederland, België, Duitsland en Zwitserland. Alle ervaringen zijn verzameld tijdens interviews, gebaseerd op eenzelfde vragenlijst.