Het scholingsfonds voor schoonmakers, dat CNV Vakmensen eerder dit jaar lanceerde, blijkt in een behoefte te voorzien, zo stelt de vakbond. De eerste 24 schoonmakers starten binnenkort met hun opleiding, die hen een heel nieuw perspectief op de arbeidsmarkt gaat bieden.
“Voor veel schoonmakers is dit een lang gekoesterde wens. Een droom die uitkomt”, zegt initiatiefnemer Jan Kampherbeek. “Het is leuk om te merken hoe enthousiast de mensen hiervan worden.”
Het scholingsfonds van 250.000 euro is bedoeld voor ambitieuze schoonmakers die graag ander werk zouden willen doen, maar daarvoor de opleiding missen. “Veel schoonmakers doen het werk al jaren en zitten in een vicieuze cirkel”, zegt Kampherbeek. “Ze zouden graag iets anders doen, maar daar heb je vaak een opleiding voor nodig. Dat kost tijd en geld – en waar halen ze dat vandaan?”
Het CNV scholingsfonds biedt nu mogelijkheden. Na de lancering, in mei dit jaar, liep het storm. Binnen twee weken meldden zich ruim 70 belangstellenden. “We hebben even de rem erop gezet, er is nu een wachtlijst”, zegt Kampherbeek, die zelf ook enigszins werd verrast door de toeloop. “Onze loopbaanadviseurs hebben vervolgens met de schoonmakers gekeken naar hun opleidingswensen, of die bij hen passen én – heel belangrijk – of ze ook perspectief bieden op ander werk. Zo ja, dan kunnen ze aan de slag.”
Er zijn nu 23 schoonmakers die ‘groen licht’ hebben gekregen. Ze starten binnenkort met hun opleiding (of zijn daar net mee gestart). De opleidingen zijn zeer divers. Bijvoorbeeld:
- een schoonmaakster, die jong moeder werd en geen opleiding heeft afgemaakt, is net begonnen aan een opleiding helpende zorg en welzijn;
- een glazenwasser, die na een stage bleef plakken, wil graag iets met mensen doen en gaat nu een opleiding tot zwemonderwijzer doen;
- een schoonmaakster, alleenstaande moeder, gaat beginnen aan de opleiding verzorgende IG (verpleging en thuiszorg);
- een schoonmaakster, heeft ooit op de financiële administratie gewerkt, maar geen diploma’s in die richting, begint binnenkort aan een dagopleiding loonadministratie;
- een schoonmaker, afkomstig uit Servië, heeft vanwege de situatie daar zijn opleiding niet kunnen afronden, wil nu rijinstructeur worden en kan daarna aan de slag bij zijn broer.
Het opleidingsfonds is mogelijk dankzij een afspraak in de schoonmaak-cao. Kampherbeek: “In de afgelopen jaren heeft de schoonmaakbranche al veel geïnvesteerd in de opleiding van schoonmakers. Het gaat dan om opleidingen die te maken hebben met schoonmaken zelf. Met dit opleidingsfonds gaan we nu een stap verder en kijken we ook buiten de sector. Dat is het bijzondere hieraan. Het fonds past daarmee in onze visie om werknemers te helpen zich verder te scholen en ontwikkelen, en hiermee hun positie op de arbeidsmarkt te versterken.”
www.cnvvakmensen.nl/scholingsfonds