Inkoopcoöperatie Intrakoop stelt in een persbericht dat de de bezuinigingen in de zorg ten koste gaan van de technische kwaliteit van schoonmaak. Dit zou consequenties hebben voor veilige patiëntenzorg.
Sander Hummeling, segmentmanager Facilitair van Intrakoop, stelt naar aanleiding van het deze week gepubliceerde rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) over de slechte hygiëne en infectiepreventie in verpleeghuizen: “Er is in de afgelopen jaren in de zorg erg veel bezuinigd op schoonmaak. Veilige patiëntenzorg raakt daardoor steeds meer op de achtergrond bij schoonmaakdienstverlening.”
Uit het IGZ-rapport blijkt dat de hygiëne in veel verpleeghuizen, net als in 2012 en 2013, nog steeds onvoldoende is. “Schoonmaak is een belangrijke voorwaarde voor goede hygiëne waardoor veilige patiëntenzorg mogelijk is, en daarom is de technische kwaliteit ervan heel erg belangrijk. Toch zien we dat de focus vaak eenzijdig ligt op beleving en gevoel van gastvrijheid”, zo stelt Hummeling.
Intrakoop meldt dat door de bezuinigingen in de zorg de budgetten voor schoonmaak de afgelopen jaren fors zijn gekrompen. Hummeling: “Onder druk van deze bezuinigingen en oplopende kosten is jaren geleden de trend ingezet om schoonmaakdiensten in de zorg uit te besteden. Met de nieuwe bezuinigingen wordt de druk op schoonmaak opnieuw opgevoerd.”
Intrakoop, de grootste inkoopcoöperatie in de zorg en constateert dat dit steeds vaker ten koste gaat van de eisen die worden gesteld op het gebied van hygiëne in de zorg. Hummeling: “Veel schoonmaakbedrijven en zorgorganisaties focussen zich te eenzijdig op gastvrijheid en beleving als onderscheidend vermogen. En juist daar wringt de schoen. Schoonmaakdienstverlening moet primair gaan om het voldoen aan de hygiëne-eisen en goede en veilige patiëntenzorg. Het is zorgelijk dat zorgorganisaties onder verscherpt toezicht worden geplaatst door de IGZ, waarbij slechte hygiëne een belangrijke oorzaak is geweest. Natuurlijk is hygiëne niet alleen schoonmaak, maar het is toch wel een heel belangrijk onderdeel.”
Naast schoonmaakbedrijven moeten ook zorgorganisaties zelf meer verantwoordelijkheid nemen als het om schoonmaken en hygiëne gaat. Hummeling: “Zorgorganisaties moeten zelf ook in de spiegel kijken. Door reorganisaties gaat er belangrijke kennis verloren die nodig is om de schoonmaak zelf goed uit voeren. Daarbij dienen organisaties goed te kijken naar borging van richtlijnen binnen kleinschalige woonvormen met zelfsturende teams, waarbij focus juist vaak ligt op zorg en daarmee minder op randvoorwaarden om goede en veilige patiëntenzorg te verlenen. En organisaties die de schoonmaak uitbesteden zijn zelf verantwoordelijk voor de schoonmaakdienstverlener die ze contracteren.”
Anders aanbesteden
Intrakoop pleit er voor dat bij het aanbesteden van schoonmaak in de zorg, de technische kwaliteit van schoonmaak weer bovenaan de agenda komt. “Wanneer wij leden een oplossing aandragen voor bijvoorbeeld schoonmaak en textiel staat de kwaliteit die nodig is om te voldoen aan de richtlijnen voor veilige en goede patiëntenzorg met stip bovenaan. Wij merken wel dat expertise die nodig is om dit te doen vaak ontbreekt bij schoonmaakdienstverleners, maar ook bij zorgorganisaties die zelf de schoonmaak verzorgen. Daarom is het van groot belang om de juiste kennis en expertise in huis te halen als het gaat om schoonmaakdienstverlening.”