Onderzoek van beroepsvereniging Facility Management Nederland (FMN) in samenwerking met organisatieadviesbureau Twynstra Gudde toont aan dat de omvang van de Nederlandse facility management markt 77,2 miljard euro bedraagt ten opzichte van de 80,1 miljard euro in 2011. Een krimp van 2,9 miljard euro (3,8 %), waarmee de omvang van de facility management markt tot onder het niveau van voor de recessie daalt.
Deze afname wordt voornamelijk veroorzaakt door een sterke daling in de eigendoms-, huur- en leaselasten van commercieel vastgoed en heeft een krimp van 2,3 miljard euro als gevolg. Die krimp drukt zwaar op de resultaten van de markt als geheel. Wanneer echter naar de omvang van de Nederlandse facility management markt, exclusief vastgoed, wordt gekeken ontstaat een ander beeld. Met een totale omvang van 37,2 miljard euro wordt er ten opzichte van 2011 weliswaar nog steeds 0,6 miljard euro (1,7 %) ingeleverd, maar er is een duidelijke kentering zichtbaar ten opzichte van de omvang van de krimp in 2011, die toen 1,8 miljard euro was (4,7 %).
Ook blijkt dat bijna 60,8 % van de 37,2 miljard euro is uitbesteed aan aanbieders van facilitaire diensten. Een groei van het uitbestedingpercentage met 1,4 %. Dit is opvallend, omdat het personeelsbestand van facilitaire aanbieders met ruim 8.000 werknemers is gekrompen. Er werd dus, onder druk van marktomstandigheden, met minder werknemers meer omzet gegenereerd.
Facility management markt wordt gekenmerkt door grote verschuivingen
Naast marktcijfers toont het onderzoek ook aan dat de facility management markt op dit moment wordt gekenmerkt door grote verschuivingen. Deze is, met een markt voor facilitaire aanbieders en adviesbureaus, structureel van gedaante gewisseld. Ook staat deze onder invloed van de nog altijd onder druk staande marges, klanten die kosten moeten besparen en de groei van het aantal spelers door de intrede van (branchevreemde) partijen en zzp’ers. Het vooruitzicht is een toename van inbestedingen bij overheidsinstellingen en klanten die opnieuw kosten moeten besparen.
Het onderzoekt wijst ook uit dat er grote verschuivingen zijn in de top vijf van belangrijkste facilitaire trends en ontwikkelingen. Hierin eindigt kostenmanagement net als in het marktonderzoek van 2012 op de eerste plaats, gevolgd door het inrichten en doorontwikkelen van de facilitaire regieorganisatie. Het Nieuwe Werken, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en facilitaire concepten als hospitality maken plaats voor nieuwe trends: klantmanagement, het verbeteren van de kwaliteit van dienstverlening en de inzet van (nieuwe) technologie en data. Trends die opnieuw de potentie hebben om te zorgen voor een facilitaire revolutie.
Publicatie
Beroepsvereniging FMN en Twynstra Gudde hebben dit onderzoek naar de Nederlandse facility management markt voor de vierde keer verricht. De onderzoeksresultaten hebben zij opnieuw gebundeld in de publicatie ‘De Nederlandse facility management markt 2014, een overzicht van cijfers, trends en ontwikkelingen’.
Op donderdag 13 november 2014 zijn de resultaten officieel gepresenteerd tijdens de Algemene Ledenvergadering van FMN in het Miele Inspirience Centre in Vianen. De publicatie is voor FMN leden gratis. Niet-leden bestellen de publicatie voor €39,95 excl. BTW en verzendkosten via www.fmn.nl/bestelformulier.