FNV Bondgenoten meldde onlangs dat schoonmakers van Asito Groningen-Onnen vorige week een uur lang het werk hadden onderbroken voor onderling ‘werkoverleg’. Hiermee protesteerden ze tegen het naar hun zeggen veelvuldige gebruik van officiële waarschuwingsbrieven en berispingen door het schoonmaakbedrijf.
Deze ‘dreigbrieven’ worden door de schoonmakers als intimiderend en ‘”werksfeer verpestend” ervaren. In deze brieven wordt vaak gedreigd met ontslag. De actie heeft ertoe geleid dat Asito contact heeft opgenomen met “de Vakbond van Schoonmakers, FNV Bondgenoten” zoals FNV zichzelf in het persbericht noemt.
De redactie vindt het overigens nogal hautain dat FNV Bondgenoten zich dé vakbond van de schoonmakers noemt. Immers ook CNV Vakmensen spant zich in voor deze doelgroep. Navraag leert ons dat CNV niet in deze actie gekend is door haar Vakbondsbroeders/zusters. Wel herkent CNV Vakmensen in het algemeen dat schoonmaakbedrijven (te) snel naar het wapen van een officiële waarschuwing grijpen. Soms zijn het zelfs al voordrukte brieven. Dit lijkt op een ongewenste vorm van intimidatie. Naar onze mening heeft een werkgever in bepaalde situaties uiteraard het recht aan haar zijde om tot een officiële waarschuwing over te gaan, maar pas dan wel eerst het principe van hoor en wederhoor toe om de achterliggende reden van een mogelijke overtreding te kennen, alvorens naar dit instrument te grijpen.
Naschrift dd 28 april:
Op dinsdag 26 april jl. heeft er nader overleg plaats gevonden tussen delegaties van FNV Bondgenoten en Asito Transport. Dit overleg heeft aangetoond dat er tussen de schoonmakers en werkgever Asito geen verschil van inzicht bestaat over de normen & waarden en/of wederzijdse rechten & plichten. Wel zijn er over het waarschuwingsbeleid nadere afspraken gemaakt met als voornaamste punten:
- bij ernstige of herhaaldelijke klachten over het functioneren van een medewerker zal er altijd vooraf een gesprek plaatsvinden in het bijzijn van een P&O medewerker;
- leden van de vakbond mogen zich hierbij laten bijstaan door een kaderlid van de vakbond;
- het gesprek wordt schriftelijk vastgelegd;
- periodiek vindt overleg plaats tussen vakbond en management Asito Transport
- kaderleden vakbond krijgen de gelegenheid om – buiten werktijd – een soort sociaal spreekuur te houden over individuele kwesties.
Het is de redactie van Clean Totaal overigens niet duidelijk waarom dit uitsluitend tot de doelgroep trein- stationschoonmaak beperkt blijft.