ISSA/INTERCLEAN: Stand 04.321
Op de vorige ISSA/Interclean introduceerde Werner & Mertz Professional haar green care Professional lijn met Cradle to Cradle als uitgangspunt. In eerste instantie ging dat vooral over biologische afbreekbaarheid van producten. Inmiddels is daar een duurzame herbruikbare verpakking bij gekomen. General Manager Benelux Eric van Raemdonck vertelt over ‘green-effective’ en nieuwe producten.
Door Leon van den Berg, lid redactie Clean Totaal
Van Raemdonck: “Ons uitgangspunt is zowel een gesloten biologische- als een technische cyclus. Wij zijn begonnen met Eco-efficiëntie, ‘de dingen juist doen’. Maar dat vonden we onvoldoende en we zijn verder gegaan op het pad van Eco-effectiviteit, ofwel ‘de juiste dingen doen’. Deze twee zaken samen leiden tot ons ‘green-effective’ concept.
Biologische cyclus
Van Raemdonck: “De biologische cyclus hadden wij snel voor elkaar. In principe zijn het producten op plantaardige basis die onschadelijk zijn voor het milieu omdat ze snel kunnen worden afgebroken. Echter, als je gebruik maakt van bijvoorbeeld palmolie ben je niet duurzaam bezig. Wij halen substanties uit koolzaadolie, alsook de derde persing van olijfolie van Europese oorsprong. De reinigingsprestaties moeten natuurlijk ten minste even goed zijn als deze van traditionele middelen. Werner & Mertz is de eerste fabrikant die op ‘gold’ niveau een Cradle to Cradle certificaat heeft voor een assortiment dat 80% van de behoefte dekt in oppervlakte reiniging. Voor een beperkt aantal producten is deze stap onmogelijk, Deze producten blijven op de markt onder de naam tana Professional.”
Technische cyclus
“Daarnaast is er de technische cyclus. Die gaat vooral over de vraag waar de grondstoffen voor de verpakking vandaan komen. Niet alles is bruikbaar, zoals bijvoorbeeld mais als grondstof voor kunststof. De levensduur is te beperkt om bruikbaar te zijn. Vandaar dat Werner & Mertz kiest voor recyclaten. Onze PET verpakkingen komen uit 100% recyclaat, bij PE verpakkingen gebruiken wij 30% post huishoudelijk verpakkingsmateriaal. Wij behoren ook bij de beperkte groep die naast de producten ook hun verpakkingen Cradle to Cradle hebben laten certificeren. Meestal werd het ‘zilver’ niveau behaald, enkel voor de sprayflacons werd het ‘brons’ niveau gehaald.”
Statiegeld?
Van Raemdonck: Als we praten over logistiek proberen we om de afname van onze producten in het groothandelskanaal in een zo groot mogelijke bulk te doen en geconcentreerde producten op de markt te brengen. Het terugnemen van verpakkingen door onszelf is helaas een brug te ver. Hiervoor doe je beter beroep op bedrijven gespecialiseerd in afvalinzameling en -scheiding. Dit is niet alleen efficiënter maar ook goedkoper en milieuvriendelijker. Het doel moet zijn dat lokaal afval als lokale grondstof kan dienen voor lokaal hergebruik of productie. Dit principe passen we zelf zoveel mogelijk toe in onze productie-eenheden in Mainz en Hallein. De gerecyclede PET die we gebruiken voor de productie van onze PET-flessen wordt lokaal opgehaald ,gereinigd en in korrels omgezet. Uit deze korrels maken we opnieuw flessen. Indien alle producenten dit principe in overweging willen nemen en er ook naar handelen dan maken we met zijn allen een grote sprong voorwaarts in het duurzaam ondernemen. Er zijn echter nog heel wat producenten die nog niet eens een begin hebben gemaakt met duurzame productie en daarmee kunnen wij dus niet samenwerken. Een andere keerzijde van individueel ophalen van gebruikte verpakking is dat je het ingezamelde materiaal moet verkopen aan een kunststof producent. Die zal eisen dat je het nieuwe granulaat bij hem afneemt, zodat je als producent afhankelijk wordt van één fabrikant. Dat vinden wij ongewenst.”
Overheid
Van Raemdonck vervolgt: “In de Benelux zijn er goed werkende systemen waarbij plasticafval wordt ingezameld en hergebruikt . De eindgebruiker kan dus onze plastic flessen in zo’n kanaal kwijt. Een gegeven is natuurlijk dat helaas niet ieder schoonmaakbedrijf dat ook doet. Dat is echter denk ik vooral een kwestie van tijd. De bewustwording is op zich aanwezig, anders was er ook geen markt voor onze duurzame producten.”
Wat vind van Raemdonck overigens van het feit dat men vanwege de lage olieprijs toch weer het plastic wil verbranden? Van Raemdonck: “Dat zou funest zijn omdat je daarmee als overheid het inzamelsysteem onderuithaalt. Tevens raak je op deze manier definitief kostbare grondstoffen kwijt. Een veel beter uitgangspunt zou zijn om fabrikanten te verplichten om hun verpakkingen uit gerecyclede grondstoffen te maken in plaats van virgin materiaal (aardolie).”
Niet alle Werner & Mertz verpakkingen zijn overigens volledig uit gerecycled materiaal gemaakt. Zoals de flessen van het Smartconcept. Van Raemdonck: “Die zijn inderdaad nu nog voor 30% van gerecycled PE gemaakt. De rest is virgin materiaal. Dat heeft vooral te maken met het feit dat het hier een geconcentreerd product betreft. Op de ISSA/Interclean introduceren wij de versies voor handafwas en keukenreiniging. Uniek in het doseersysteem is dat het lekvrij is. Als je de fles op zijn kop houdt blijft het product er gewoon in.”
Quick & Easy
“Nu ik het toch heb over nieuwe producten, wil ik graag ons Quick & Easy concept belichten”, zegt van Raemdonck. “Een spraysysteem waaraan twee kleine flesjes van 350 ml worden geklikt. De ene met schoonmaakproduct, de andere met kraanwater. De vermenging vindt automatisch plaats tijdens de verneveling. De schoonmaker heeft in een riem met holsters alle noodzakelijke producten bij de hand en kan naar keuze de noodzakelijke flacon bevestigen. De waterflacon kan in elke kraan worden gevuld. Zo voorkomen wij veel tijdsverlies omdat de schoonmaker niet steeds terug hoeft naar de werkwagen. Bovendien wordt er ook geen product weggegooid. In traditionele sprays moeten productresten bij de aanvang van een dienst worden weggegooid wegens bacterievorming. Met ons systeem wordt alleen het water ververst.”
www.wmprof.com