Clean Totaal nr. 1 2016 is uit! Wederom boordevol met nieuws en achtergrondreportages.
Zoals een interview met minister Asscher die ruiterlijk toegeeft dat de oprichting van de Rijksschoonmaakorganisatie een politiek besluit is en derhalve voor OSB de eenzame strijd (lees: zonder sociale partners) een gevecht tegen de bierkaai was. Wat dat betreft had voormalig schoonmaakactivist Ron Meyer de juiste blik toen hij november 2013 in Clean Totaal al sprak over een achterhoedegevecht. De schoonmakers, die zich nu ambtenaren mogen noemen, glimlachten tijdens hun beëdiging van oor tot oor. Wie kan hen dat kwalijk nemen?
Belangrijk: de zaak in het juiste perspectief zien. Het Rijk haalt met deze oefening zo’n 65 miljoen euro uit de markt. Op de keper beschouwt is dat nog geen 2% van het totale schoonmaakmarktvolume. Uiteraard blijft het een bittere pil voor de hofleveranciers, daar willen we niets aan af doen.
In het interview met Clean Totaal zegt minister Asscher dat gemeenten hun eigen weg mogen kiezen inzake inbesteden of uitbesteden. Bij de lcale overheid is het dus geen vechten tegen de bierkaai hoewel de Participatiewet lelijk in de weg kan zitten. Goed werkgeverschap is het (nieuwe) adigma. Op dat punt zal en moet geëxcelleerd worden. Het plan van quotumoverdracht bij inkoop van diensten kan hier een echte opsteker betekenen!
Artikel 38, het blijft een lastig verhaal. Daarom is The Legal Company (TLC), samen met Clean Totaal, een helpdesk gestart waar mkb-schoonmaakbedrijven terecht kunnen met al hun vragen. We streven naar snelle beantwoording waardoor escalaties, claims en hoge juridische kosten voorkomen kunnen worden.
Daarnaast roepen we alle schoonmaakondernemers in Nederland op om een korte enquete in te vullen. Doel is om op grote schaal binnen de sector de meningen te peilen over artikel 38. Met de uitkomsten willen concrete input leveren aan de cao-onderhandelingspartijen voor een verbetering van de cao tekst.
FacilityApps CEO Dirk Tuip voorziet dat op komende ISSA/Interclean alle sapjes, borstels en wissers door nieuwe ontwikkelingen op het gebied van ‘Internet of Things’ naar de achtergrond verdrongen zullen worden. Tuip verwacht een ware doorbraak op dit gebied. Wie niet meegaat is verloren. Hij refereert daarmee aan de bouw waar jaarlijks 20% van de oude bedrijven vervangen wordt door nieuwkomers. Evenzo zal het de schoonmaakbranche vergaan, zo stelt Tuip. Dan rest de vraag of u bij de 20% losers wilt horen of bij de 80% winners? Of is het deze bevlogen IT-er in de bol geslagen?
Bekijk hier de inhoud