Een soort Belgische Rijksschoonmaakorganisatie (Fedoclean) is aanstaande. Evenals in Nederland is dit het gevolg van politieke manoeuvres, afhankelijk van de regeringssamenstelling en derhalve voor zolang het duurt!
Door Henk Cornelisse, lid redactie Clean Totaal
Fedoclean (wat een vervelend woord overigens) is de naam die gegeven werd aan het schoonmaakprogramma dat de Belgische overheid wenst op te starten binnen haar ‘federale administratie’. Met, naar men zegt, de bedoeling om de schoonmaak binnen de Belgische overheidsgebouwen efficiënter en effectiever te organiseren.
Met respect voor de sociale omstandigheden, dat wel. Want ook in België hebben ze inmiddels van de Code Verantwoordelijk Marktgedrag gehoord.
Experimenteren
België bevindt zich echter politiek gezien in een overgangsperiode waarin alleen de ‘lopende zaken’ op de politieke agenda staan. Dit in afwachting van de vorming van een nieuwe regering. De inzichten en plannen voor Fedoclean zijn derhalve “vanwege de nieuw aantredende regering ons uiteraard nog niet bekend”, aldus de verantwoordelijke projectorganisatie.
Bij wijze van dossiervorming wordt er op enkele locaties als wat geëxperimenteerd, zodat de nieuwe minister later uitspraken kan doen. Atir ondersteunt de projectorganisatie bij deze testfase. De opdracht startte in juni 2014 en loopt eind van dit jaar af.
Op dit moment is het voor de aangestelde projectorganisatie moeilijk steekhoudende uitspraken naar de buitenwereld te doen over de schoonmaak-organisatorische aspecten van en voor Fedoclean. Vermoedelijk zullen de beleidskeuzes en de concretisering van het verder traject voor Fedoclean pas in het voorjaar van 2015 echt duidelijk worden.
Efficiënter
Op dit ogenblik worden de meer dan 1500 federale gebouwen (2,5 miljoen m2) door meer dan 2000 medewerkers onderhouden. Daarmee gaat een loonkost van 48 miljoen euro gepaard. Daarnaast werden voor een bedrag van ongeveer 23 miljoen euro onderhoudscontracten afgesloten met privébedrijven.
Volgens de Belgische staatssecretaris voor ambtenarenzaken Hendrik Bogaert is er een efficiëntere organisatie mogelijk. Onder meer wordt opgemerkt dat in de federale diensten een rendement van 127 vierkante meter per uur wordt gehaald, terwijl in de privésector sprake zou zijn van 325 vierkante meter per uur. Ook de kwaliteit zou moeten verbeteren.
Wij houden u uiteraard op de hoogte.