De algemene commissie voor Wonen en Rijksdienst heeft gisteren minister Blok groen licht gegeven voor het uitrollen van zijn plannen voor het oprichten van een Rijksschoonmaakorganisatie (RSO).
Door de redactie
Tegenwind was er van D66 en CDA. PvdA en SP toonden zich altijd al groot voorstanders van een Rijksschoonmaakorganisatie (RSO). VVD stemde ook voor dit ‘moetertje’, een uitvloeisel van het regeerakkoord. Het eerdere bericht uit de fractie “wij zijn faliekant tegen” ten spijt. De schoonmaakkwestie was deze coalitiepartner duidelijk geen crises waard.
Voor OSB is de goedkeuring door de Tweede Kamerleden een bittere pil. Maandenlang heeft men gelobbyd en getracht de inbesteding van de schoonmaak door het Rijk te voorkomen. Het was een heet punt in de cao onderhandelingen. De snelheid waarmee het politieke spel zich de laatste weken heeft voltrokken zal op het OSB kantoor een gevoel van machteloosheid moeten oproepen.
In ieder geval is dit schaakstuk van het bord verdwenen. Of er voor OSB een pion of de dame mee verloren is gegaan zal de tijd moeten leren. KPMG becijferd het verlies aan werk voor de marktsector op 65 miljoen oftewel 1,8% van de totale schoonmaakmarkt. Blijft nog altijd 98,2% over om je op te concentreren.
Er kan ook een streep door dit onderwerp worden gezet op de omvangrijke en nu al beladen “vernieuwingsagenda” die moet leiden tot meer respect en wederzijds vertrouwen tussen de sociale partners. Waren de plannen niet doorgegaan als FNV en CNV zich achter OSB geschaard hadden? Wellicht had dit geholpen de linkervleugel van het kabinet op andere gedachten te brengen. Wij durven het echter te betwijfelen of het voldoende geweest zou zijn om het regeerakkoord op dit punt los te laten. Dit is een politiek besluit geweest.
FNV heeft zich in het hele traject wellicht het meest afzijdig opgesteld. Bestuurder Ron Meijer heeft meerdere malen geroepen dat weerstand leveren tegen dit kabinetsplan een achterhoedegevecht is. Daarmee mag nu blijken dat Meijer de beste inschatting heeft gemaakt en/of over inside informatie beschikte hoe de Haagsche hazen lopen. Het eerdergenoemde feit dat de bonden zich niet achter OSB schaarden hielpen uiteraard bij het gelijk van deze inschatting.
Het verlies nemen en de rug rechten lijkt nu het beste devies voor OSB. En kritisch volgen hoe de inrichting van de RSO onder het ministerie van SZW zich gaat voltrekken. Als de OSB rapporten en aannames kloppen komt het gelijk vanzelf weer aan haar zijde.
En voor al het andere: doorgaan op de ingeslagen weg van de Code en binnen de branche op geen enkel echelon meer steken laten vallen. Eën wake-up call moet voldoende zijn.