Tijdens de op 26 maart jongstleden gehouden Algemene Ledenvergadering (ALV) van werkgeversplatform SieV! deelde voorzitter Maurice Rutgrink de aanwezige leden mee dat er sprake was van een verdere doorbraak aangaande de erkenning van het SieV! Keurmerk. Het gerenommeerde adviesbureau Atir zou namelijk tegen Rutgrink hebben verklaard dat, bij door Atir begeleide aanbestedingen, bij de eis van het in bezit hebben van een keurmerk door inschrijvend schoonmaakbedrijf, in het vervolg SieV! Keurmerk en OSB Keurmerk als gelijkwaardige alternatieven zouden worden aangemerkt. Aangezien dit een zeer opmerkelijke doorbraak zou betekenen ging de redactie voor alle zekerheid toch even navraag doen bij betrokkenen.
Door Henk Cornelisse, redactielid Clean Totaal
OSB en haar leden waren nogal verrast dat hun OSB Keurmerk door het gerenommeerde adviesbureau Atir in het vervolg gelijk gesteld zou worden aan het SieV! Keurmerk. Aan het OSB Keurmerk zijn, zoals inmiddels genoegzaam bekend, zwaardere eisen gekoppeld. Reden dat men in Den Bosch (domicilie kantoor OSB) in het geheel “not amused” was met deze ontwikkeling.
SieV!
Ook binnen het bestuur van Siev! heerste grote verbazing over de uitspraak van de eigen voorzitter. Rutgrink bleef echter ook bij navraag stellig in zijn mening: “Deze toezegging heb ik gehad van mevrouw M. van Dijk.”, zo liet hij uw redacteur op 3 april jl. weten.
Atir
De check bij deze genoemde bron leverde echter een andere waarheid op.
Margriet van Dijken (commercieel directeur Atir): “Het klopt dat ik enige tijd geleden met de voorzitter van SieV! gesproken heb. Het betrof een algemeen gesprek over de schoonmaakmarkt en ontwikkelingen. Echter, er is met geen woord gesproken over het feit dat mijn organisatie in het vervolg het OSB Keurmerk en SieV! Keurmerk gelijk zou stellen. Voor alle duidelijkheid: een dergelijke toezegging heb ik onder geen beding gedaan. Het is mij dan ook een raadsel waarop Rutgrink zijn uitspraak baseert.”
Rutgrink
Uiteraard hebben wij SieV! voorzitter Rutgrink gevraagd dit raadsel voor ons op te lossen. Rutgrink schrijft ons als volgt: “Naar aanleiding van het gesprek tussen Clean Totaal en Atir heeft mevrouw van Dijk contact met mij opgenomen. Na het uitwisselen van elkaars opinie is gebleken dat ik het gesprek verkeerd geïnterpreteerd heb. Aangezien Atir helemaal niet over aanbestedingen gaat hebben zij daar ook geen (leidende) rol in. Derhalve kan Atir ons keurmerk niet opleggen. Wel kan Atir aangeven dat naast het OSB Keurmerk ook het SieV! Keurmerk bestaat. Dat Atir dat zou (kunnen) doen waar mogelijk, heb ik anders uitgelegd dan Atir.”
Dood zonde
Tja, zo zijn er naast appels ook peren en naast worst ook kaas en zo kunnen we nog wel even doorgaan. De opmerking dat Atir niet over aanbestedingen zou gaan is de redactie niet geheel duidelijk. Daarnaast lijkt het de redactie ook niet de rol van Atir om als vooruitgeschoven PR post voor een werkgeversvereniging te fungeren. Enfin, het siert Rutgrink dat hij zijn onjuiste weergave van zaken erkent.
Het onjuist informeren van de leden door een voorzitter is een bestuurlijke “doodzonde”.
Laten we het er in dit geval, en als slotconclusie, maar op houden dat het “dood zonde” is dat Rutgrink zich te buiten is gegaan aan een tamelijk vrijelijke interpretatie en niet willens en wetens “gejokkebrokt” heeft.