Reikhalzend kijkt de schoonmaakbranche uit naar de nieuwe brief die minister Stef Blok rond half februari naar de Tweede Kamer gaat sturen met daarin zijn (herziene?) plannen met betrekking tot het inbesteden van de schoonmaak van de rijksgebouwen. Deze brief had eigenlijk eind december al bij de Kamerleden op de mat moeten vallen. Nu betichten we de minister niet van luiheid dus aangenomen mag worden dat het hier een moeizaam dossier betreft. OSB ziet de vertraging als direct uitvloeisel van een succesvolle lobbycampagne tegen de in hun ogen catastrofale plannen. Geluiden in de wandelgangen laten horen dat de hele materie inmiddels bij Vicepremier Asscher op het bordje zou liggen. Hoe staat het met het draagvlak in Den Haag? Hoog tijd voor een politieke update van onze eigen Ferry Mingelen.
Door Henk Cornelisse, lid redactie Clean Totaal
Naast D’66 en merendeels het CDA blijkt ook de VVD fractie totaal niets te zien in dit voornemen tot inbesteden c.q. het oprichten van een Rijksschoonmaakdienst. Coalitiegenoot PvdA roeptoetert echter een voorstander van het inbesteden te zijn en FNV Bondgenoten kwalificeert de discussie over dit thema als een achterhoede gevecht, waarvan het resultaat al in het regeerakkoord vast gelegd staat, namelijk inbesteden.
OSB versus bonden
Het zal inmiddels waarschijnlijk niemand ontgaan zijn dat OSB en de bonden een andere emotie hebben bij het voornemen van Blok tot het inbesteden van de schoonmaak bij de rijksgebouwen. OSB trekt het liefst samen met haar sociaal partners op tegen dit voornemen, zij voert met man en macht lobby binnen politiek Den Haag en veroordeelt publiekelijk het gedrag van Minister Lodewijk Asscher. Asscher nam namelijk in een door het FNV georkestreerde videoboodschap stelling tegen de arbeidsvoorwaarden/omstandigheden in de schoonmaakbranche:.
Hans Simons (voorzitter OSB) fulmineerde: “Asscher schaart zich daarin onverkort achter de FNV-vakbond als het gaat om arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden. Daarbij schoffeert hij de schoonmaakbranche door te suggereren dat deze geen nette arbeidsvoorwaarden heeft en dat de schoonmaakondernemers geen nette ondernemers zijn. Dit alles om zijn eigen desastreuze inbestedingsplannen voor de schoonmaaksector politiek te promoten.”
CNV en FNV maken het echter niet zoveel uit bij wie de schoonmakers in dienst zijn zolang in hun ogen de arbeidscondities maar goed zijn. Zij scharen zich niet achter het verzoek van OSB om gezamenlijk in dit traject op te trekken . Dit leidde zoals bekend tot het vroegtijdig afbreken van het cao overleg, hetgeen inmiddels echter alsnog op 24 januari aanstaande hervat wordt. Met dank overigens aan Clean Totaal.
FNV vindt voorts dat OSB niet verzuurd moet doen over de boodschap van Asscher. Ron Meyer (bestuurder): “Het is toch juist prachtig dat de minister professionalisering van de sector steunt. Het lijkt mij hét moment om al die boosheid en zuurheid aan de kant te schuiven en voor échte professionalisering te kiezen.”
Echte liefde zal het wel nooit worden tussen partijen, zeg maar de linker en rechtervleugel in het schoonmaaklandschap, daar waar in het politieke veld VVD en PvdA echter wel een coalitie vormen.
VVD Fractie
In een eerder commentaar liet prominent VVD Kamerlid Roald van der Linde Clean Totaal weten dat hij, en met hem in zijn kielzog de complete VVD fractie, mordicus tegen het plan van zijn eigen minister Blok is. In de behandeling in de Vaste Kamercommissie bleek hier echter weinig van, hetgeen uw redacteur verleidde Van der Linde zwakke knieën te verwijten.
De recente ontwikkelingen vormden aanleiding tot een nieuwe ontmoeting met dit Tweede Kamerlid. Van der Linde: “Je zult begrijpen dat ik het niet eens ben met je opmerking over zwakke knieën. De stellingname van de VVD fractie heeft er namelijk voor gezorgd dat de minister terug gestuurd is met de boodschap nog eens goed inhoudelijk naar zijn plannen te kijken, rekening houdend met onze bezwaren. Blok zou vervolgens eind december de Kamer weer nader informeren, waarna het debat kan volgen. Uit het feit dat Blok ruim een maand uitstel gevraagd heeft leid ik af hoe zwaar dit thema op de maag ligt binnen het parlement. Voor alle duidelijkheid: de VVD fractie is faliekant tegen dit voornemen! Laat hier geen enkel misverstand over bestaan. D’66 denkt er net zo ver, van het CDA weet ik het nog niet zeker. Ze willen namelijk wel cipiers inbesteden , maar zij zeggen de schoonmaak niet.”
Maar als het al afgesproken is in het regeerakkoord dan is er toch geen weg terug? Een achterhoedegevecht volgens FNV? Hier denkt Van der Linde anders over en komt met een wel zeer opmerkelijke variant: “In het regeerakkoord staat namelijk dat de Rijksoverheid medewerkers in lage loonschalen in eigen loondienst gaat nemen. Het is niet ondenkbeeldig dat er een constructie komt dat deze groep in loondienst komt bij de Rijksoverheid, doch feitelijk blijft werken voor de schoonmaakbedrijven. Het is een lastig politiek issue. In de politiek moet je soms concessies doen.”
Met name de laatste opmerkingen vereisen sterke knietjes en het stevig in de schoenen staan.
Geen symboliek maar dynamiek
Het immer politiek correcte OSB ontpopt zich inmiddels via gespierde retoriek tot straatvechter. Het CNV blijft traditiegetrouw de gulden middenweg bewandelen en FNV draait haar hand niet om voor het uiten van krachtige oneliners, al dan niet op OSB gericht. Dit levert allerlei frivole persberichten op, maar het gaat echter om de inhoud niet om de verpakking.
Verstandiger lijkt het dat de sociale partners gezamenlijk hun peilen op niet goedwillende opdrachtgevers en bedrijven richten. De handen meer en meer ineen slaan en zoeken naar passende alternatieven. Alternatieven die er mogelijk toe bijdragen om de door de werkgevers verguisde plannen van Blok te blokkeren. Energie erin steken om te bekijken in hoeverre het model Van der Linde kansen biedt, hoe de kracht van de Code geoptimaliseerd kan worden, dan wel hoe verder invulling gegeven kan worden aan een ander belangrijk politiek en maatschappelijk thema namelijk de inzet van mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt.
Het voorbeeld van de Gemeente Leeuwarden, één van de genomineerden voor de Best Practice Award 2013, laat zien dat dit kansen biedt. Met het boeken van aantoonbare successen schaar je de politiek sneller achter je. Succes kent immers vele vaderen.
Gelet op het feit dat zelfs zijn eigen VVD fractie zich faliekant tegen zijn voornemen tot het inbesteden van de schoonmaak bij de rijksgebouwen keert, is de conclusie gerechtvaardigd dat Minister Blok , die het dossier langzaam maar zeker richting collega Asscher ziet verschuiven, zelf ook een zekere achterstand tot de (schoonmaak) arbeidsmarkt lijkt te hebben. Zij het in een andere betekenis van het woord…